top of page

B i o g r a f i a

El grup d'havaneres Xató neix a Vilafranca del Penedès la primavera de l'any 2000 i actualment està format per Joan Parellada, Jordi González, Ramon Sol i Josep Vila, quatre amics als qui bàsicament i per damunt de tot els uneix la passió per la música i el cant de taverna. Al llarg de la seva trajectòria aquest grup ha anat desenvolupant un estil propi amb unes veus i sonoritat característiques, diferenciades d'altres grups però sense deixar de beure de les principals fonts del món de l'havanera. Tot i l'encant especial que comporta la seva activitat que els permet conèixer nous indrets recorrent milers de quilòmetres per tota la geografia catalana (i que també els ha dut a cantar al Casal Català de París) han tingut sempre com a prioritat la tasca de cultivar i difondre aquest gènere amb rigor i qualitat.

Aquest grup, a l'hora de buscar un nom, va voler anar una mica més enllà dels motius convencionals de temàtica marinera i meteorològica així que van optar pel de Xató ja que aquest sol nom abraça alhora les tres comarques que formen el Gran Penedès: l'Alt i Baix Penedès i el Garraf. Són doncs uns bons ambaixadors allà on van d'aquest esplèndid plat tan nostre.​

Els grups Xató i Port Bo interpretant 'La bella Lola' en la

presentació del seu primer enregistrament: Xató i rom l'any 2001

El grup Xató després de la seva interpretació a

la taverna 'La Bella Lola' a Calella de Palafrugell l'any 2006

L'any 2010 es produeix el primer relleu en la formació de la mà dels vilafranquins Joan Parellada i Anna Peret en substitució del tenor Magí Sol i l'acordionista Ivan Barrio respectivament. Aquests canvis van permetre al grup incorporar un ampli ventall de possibilitats sense perdre el caire particular que els havia caracteritzat fins llavors.

xato_sant_pol.jpg

El grup Xató interpretant l'havanera 'Quan t'enamores', guanyadora

del VIII Concurs d'Havaneres de Sant Pol de Mar l'any 2016

Finalment l'any 2019 esdevé un segon canvi d'instrumentista en el grup tot incorporant l'acordionista de Palau Solità i Plegamans Josep Vila Campabadal, afegint una nova i fresca alenada de qualitat.

índice3.jpg

El grup Xató durant la seva participació en el

'Festival de Habaneras y Canción Marinera' a Getxo l'any 2020

Actualment el grup Xató disposa d'un extens i variat repertori d'havaneres, valsos, balades, boleros i sardanes, i a dia d'avui han enregistrat i editat quatre treballs en format CD: el primer l'estiu del 2001 ("Xató i Rom"), el segon l'estiu de 2004 ("Més Xató") i el tercer l'estiu de 2008 ("Lluna, foc i rom"). La primavera del 2016 editen el seu quart enregistrament que duu el títol "Al to que toca" i ja tenen un nou treball d'estudi a punt de veure la llum.

bottom of page