top of page
A R X I U   d e   N O T Í C I E S
2 de juny de 2016

Després d'una llarga espera el passat divendres 29 d’abril, a les 8 del vespre, vam tenir el goig de presentar el nostre nou treball discogràfic als claustres de l’església de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès. Aquest és ja el quart enregistrament d’estudi de la formació i el primer que incorpora el tenor Joan Parellada i l’acordionista Anna Peret, acompanyats per Jordi González i Ramon Sol a les veus i la guitarra.

 

 

Editat per Discogràfica Picap el disc, que porta el títol 'Al to que toca', conté 13 temes com ara el bolero 'El meu secret' de Carles Casanovas i Josep Bastons, 'La balada d’en Lucas' de J.L.Ortega Monasterio, o 'La gavina' de Frederic Sirés, tots ells amanits amb la personalitat que caracteritza la nostra singular sonoritat, la qual ha sabut interpretar i traslladar de manera excepcional Oriol Gallart, de l’empresa audiovisual Centset, durant el procés d’enregistrament i producció.

Un treball molt especial ja que compta amb el primer tema propi del grup, 'Molt lluny, molt enllà' de Jordi González, així com el flabiol del músic i casteller vilafranquí David Miret en la sardana 'És la moreneta' d’Antoni Carceller, i les penedesenques veus del Picarda Quartet, format per Àngels Esteve, Rosa Maria Esteve, Joan Carles Ruiz i el propi Joan Parellada en l’arranjament que el músic Carles Sanz va fer del valset mariner 'Barquejant' de Carles Casanovas i Josep Bastons, i que ja vàrem interpretar en col·laboració amb l’agrupació Polifónica de Vilafranca el 7 de Juny de 2014, dins l’espectacle 1714-2014: el tricentenari a través del cant que tingué lloc a la Societat Casal La Principal de Vilafranca.

23 d'agost de 2016

El passat cap de setmana va ser molt intens i emocionant per nosaltres. El divendres a mitjanit i dins dels actes de la Festa Major de Sant Quintí de Mediona vam actuar a la Plaça del Sol, que es va quedar petita davant d'un nombrós públic completament entregat a les nostres havaneres, boleros, valsos mariners i sardanes.

L'endemà al migdia enfilàvem cap al maresme ja que l'havanera amb el títol "Quan t'enamores" composada pel nostre director Jordi González havia estat escollida finalista per a ésser interpretada el dissabte a la nit, com a pròleg a la 14a Cantada d'havaneres de Sant Pol de Mar, la qual ja és tot un referent i que va reunir els grups Pescadors de l'Escala, Cremats, Arjau i Port Bo, "primeres espases" del gènere.

En accedir al recinte de la cantada, la organització feia entrega de dues targetes amb el nom de cadascuna de les composicions finalistes i a la mitja part, mentre es repartia el tradicional rom cremat entre el públic, recolliren les targetes per tal de fer-ne el recompte amb posterioritat. Així doncs, en acabar la cantada es va donar a conèixer el veredicte del jurat, format per persones qualificades dins del món de la música i de les lletres i especialment dins del món de l'havanera, i que va escollir com a guanyadora l'havanera interpretada per nosaltres, la qual també s'endugué la majoria de vots de les prop de mil persones assistents.

 


Per cloure l'acte el grup Xató va interpretar de nou l'havanera guanyadora i acabaren cantant 'La Bella Lola' i 'El meu avi' conjuntament amb els altres grups participants de la cantada i el públic, entre els quals hi eren presents un bon grapat de seguidors del grup vilafranquí que no van voler perdre l'oportunitat d'acompanyar-los en aquesta fantàstica vetllada i als quals els volem dedicar aquest premi.

El diumenge, després de fer nit a Sant Pol de Mar i sense quasi temps per assimilar l'èxit assolit, el grup es dirigí a Calella de Palafrugell per assistir a una de les cantades d'havaneres més autèntiques i emblemàtiques de la costa brava, la de la Festa Major del barri de Sant Roc que sempre té en el seu record el creador i impulsor de la mateixa, el malauradament desaparegut Càstor Pérez.
 

Coneixedors de la presència del grup i assabentats del resultat del concurs de composició, la organització i els grups d'havaneres participants d'enguany van creure encertat aprofitar la oportunitat i cedir al grup Xató la obertura de la cantada, oferint al públic assistent alguns dels seus temes, a més a més de l'havanera guanyadora, essent aquesta la millor i inesperada cloenda d'un cap de setmana ple de somnis fets realitat.

3 de setembre de 2017

Gloriós Sant Fèlix,

que de Vilafranca n'ets patró:

Visca la Festa Major!!!!


Una Festa Major que ja s'anticipava esplèndida amb un cartell d'artistes i actuacions que els administradors d'eguany anunciaven amb el nom de "Festival Gloriós", tots reunits sota el lema "Deixa't enlluernar" que ha acompanyat cadascun dels seus actes. Xató, essent la seva participació ja sabuda degut a l'alternança de cada any amb l'altre formació d'havaneres de la vila, no podia oferir una cantada convencional i des de principis d'any que ens vam posar a treballar en un espectacle d'havaneres diferent, orientat a instruir i entretenir el nombrós públic que any rere any acompanya un dels actes més multitudinaris de la festa.

Així doncs, el passat dissabte dia 2 vam oferir un viatge a través del món de l'havanera i el cant de taverna titulat "Un far per tornar" en el qual, mitjançant peces de diversos autors, vam fer un repàs dels orígens del gènere així com dels autors i les cançons més conegudes fins a d'altres de més recent composició, acompanyats en ocasions de poemes i textes llegits per la rapsoda Sílvia Amigó, i també amb fragments de ball interpretats i representats per dues parelles de col·laboradors: la Roser Farré, el Sergi Solé, la Núria Cellés i el Jordi Massana, que van afegir sensualitat visual i simpatia en la "Lola, la tabernera" i "Cubanita Preciosa".

Ja en la segona part, després de que el nostre inseparable amic i col·laborador Raimón Cuyás amb l'ajut dels cinc administradors servissin el tradicional rom cremat a més de 1000 persones, vam emprendre el viatge de retorn a casa deixant-nos enlluernar de debò amb la jove promesa penedesenca Aina Ros que ens va acompanyar en l'interpretació de dues de les 'grans': "La Balada d'en Lucas" de J.L.Ortega Monasterio, i "Vestida de nit" d'en Càstor Pérez i Glòria Cruz. Per cloure la vetllada vam convidar a tots els col·laboradors i els administradors de la Festa Major per cantar conjuntament amb el públic "La Bella Lola" i "El meu avi".

Volem donar les gràcies a totes les persones implicades en aquest espectacle: a la Sílvia per la seva sensibilitat lectora, als balladors per acceptar el repte que els vam proposar de passar-s'ho bé i gaudir, a l'Aina per regalar-nos la seva veu en el camí de cerca, al Pep Puig pel seu assessorament tècnic, al Pere per posar-ho tot perquè la cantada sonés i es veiés com mai malgrat les dificultats i les complicacions inesperades, als administradors per fer-nos confiança, al públic que mai ens falla... i com no a les nostres parelles: seguidores fidels que ens acompanyen i ens aconsellen en aquest viatge que fem plegats arreu tot cantant.

18 de gener de 2019
Foto Anna .jpg
29 d'abril de 2019

Tal dia com avui de fa tres anys presentàvem al públic de Vilafranca del Penedès el quart enregistrament del grup que duu el títol "Al to que toca", el primer que ens va reunir a l'Anna, el Joan, el Jordi i el Ramon en un estudi i així poder plasmar la manera d'entendre l'havanera "clàssica" des del nostre humil punt de vista i aportant el bagatge de cadascú. L'experiència, tot i que dificultosa de dur a terme, ens va agradar tant que des del moment que vam finalitzar-lo ja vam començar a pensar en el següent, fins i tot ja en teniem triat un possible títol... Malauradament aquest projecte l'hem hagut de post posar ja que enguany ens hem concentrat en repensar i reinterpretar bona part del nostre repertori ja que, com us vam anunciar amb tristor, la nostra amiga Anna va decidir posar punt i final a la seva etapa com a acordionista del grup, però amb molta joia us podem anunciar que portem un bon grapat de mesos treballant amb el seu relleu, que és ni més ni menys que el jove pero nogensmenys format Josep Vila Campabadal el qual, juntament amb la seva esposa i fills han passat a formar part ja d'aquesta gran família musical que l'any 2000 vam batejar amb el nom de Xató. Benvinguts!

josepvilacampabadal.jpg
Maig de 2020

Benvolguts amics,

desitgem que us trobeu bé de salut i que aquest confinament forçós per causa de la pandemia mundial pel COVID-19 s'acabi ben aviat i puguem tornar a gaudir amb seguretat de la joia de saludar-vos en persona, d'abraçar-nos i de compartir  cançons i música emocionant-nos plegats, tot i que ja veurem en quines condicions i forma.

Enguany voliem que fos un any que ens dugués coses bones i intentarem de totes totes que així sigui! Malgrat el cost de tantes vides (massa) i els entrebancs que ens planteja un futur ple d'incerteses procurarem, de moment des del confinament, no deixar de fer allò que ens fa feliços tot ahelant poder-ho fer en la vostra presència ben aviat. És per això que la família Xató volem donar molts ànims a tothom i sobretot als nostres fidels seguidors presentant un enregistrament realitzat amb pocs mitjans però amb moltes ganes: grabat exclusivament amb els nostres propis dispositius mòbils i cadascú a casa seva, el valset mariner titulat "En tres peus" és una de les noves incorporacions del nostre repertori i, amb música de Josep Maria Roglán i lletra de Carles teixidó, canta la història d'un gat "esguerrat pel descuit d'un pescador".

 

Inicialment teníem previst estrenar-lo en la primera cantada d'havaneres de la temporada, però hem volgut avançar-ne l'estrena i compartir-lo a les xarxes. Precisament, abans de veure'ns obligats com tothom a confinar-nos, havíem estat treballant intensament a l'estudi de grabació i amb diversos músics col.laboradors per ultimar els detalls del proper treball en format CD, el qual ens hagués agradat presentar durant l'estiu d'enguany ja que estem celebrant el 20è aniversari, però mentre hi hagi salut no ens fa res esperar i acabar la feina quan es pugui i l'any que vé ja celebrarem el 21è amb salut.

 

Volem dedicar aquesta estrena molt especialment a tots els qui han perdut alguna persona estimada a causa de la pandèmia: us enviem tot el nostre suport i molta força, i un agraïment especial a tots els sanitaris. Salut i havaneres!

Cuideu-vos molt !!!!

Setembre de 2020

Benvolguts amics,

arribem al final de l'estiu amb algunes cantades a les espatlles gràcies a la sort i la valentia d'Ajuntaments i comissions de Festes que han apostat per una cultura segura, la sort de no tenir un excés de casos de COVID ens els seus respectius municipis i la valentia de posar tot l'esforç i mitjans necessaris perquè es poguessin dur a terme actes culturals com les tans esperades cantades d'havaneres, a tots ells mil gràcies!

I quina millor manera d'acabar l'estiu que ser convidats al prestigiós Festival de Habaneras y Canción Marinera del barri d'Algorta a Gexto, on ens vam sentir molt ben acollits per la organització i ens vam trobar un públic entès, exigent, participatiu i agraït amb la nostra proposta. Adjuntem la crítica que es va publicar al setmanari de l'Alt i Baix Penedès i el Garraf "el 3 de vuit" i enllaços a les crítiques de diversos mitjans del país basc, els quals ens encoratgen encara més a continuar la feina que venim fent des de fa més de 20 anys.

Eskerrik asko!!!!

getxo_camerino.jpg

"Xató entusiasma al País Basc"

El passat 11 de setembre el grup d’havaneres Xató va viatjar fins al país basc per obrir la 34a edició del Festival de Habaneras y Canción Marinera celebrat al Muxikebarri: centre d’art, cultura i congressos de Getxo.

Davant de vora 300 persones (un terç de l’aforament de la sala degut a les restriccions imposades per les mesures sanitàries) i durant quasi dues generoses hores Xató va anar desgranant un repertori i posta en escena de gala amb la seva ja habitual proposta didàctica: van obrir la cantada amb un cerimoniós “Boga boga” (en un perfecte euskera segons comentaren els assistents en acabar la vetllada i que ja va arrencar algun “Aúpa!!” d’entre el púbic) seguit d'una equilibrada selecció de peces i ritmes tant en català com en castellà formada per havaneres, valsos mariners a més d'alguna balada, marxa, bolero i rumba, dues sardanes i fins i tot l’himne de Mikel Laboa “Txoria txori” que la sala va corejar emocionada des de la primera fins la darrera nota.

En un any en el que Xató ha vist com la efemèride del seu 20è aniversari ha quedat eclipsada per la pandèmia, l’edició del seu cinquè treball discogràfic posposat i com durant l’estiu un bon grapat de cantades programades s’han cancel·lat a darrera hora, el debut de Xató en aquest prestigiós festival i les bones crítiques rebudes tant pels mitjans locals com per la organització i del públic assistent són un reconeixement a la seva trajectòria i constant treball i evolució en l’esforç sempre present per cuidar i dignificar aquest gènere musical que dominen. No seria gens agosarat afirmar per tant que els vilafranquins s’han guanyat a pols un lloc entre els millors a la lliga de campions del món de l’havanera i del cant de taberna.

Març de 2021

Gràcies a Penedès Televisió hem enregistrat cinc temes del nostre repertori que es van emetre al final del programa QUEDEM AL VINSEUM els passats 22, 23, 24, 25 i 26 de març. Els podeu recuperar en el següent enllaç:

vinseum.JPG
Primavera 2021

Amics amants dels cants de taberna!

Amb l'estiu ja cada cop més a prop i la situació sanitària aparentment controlada hem entrat en una fase d'alleujament de les restriccions a la mobilitat i de represa de l'activitat social i cultural, però no abaixem la guàrdia! Hem de continuar preservant la salut per davant de tot, la nostra i la dels qui ens envolten. 

Així doncs tornem a la feina amb més empenta que mai per preparar les properes cantades que tantes ganes tenim de compartir amb tots vosaltres. I mentre esperem us deixem amb un video de presentació del grup que vam fer a partir de les imatges enregistrades per Penedès Televisió al programa QUEDEM AL VINSEUM. Esperem que us agradi!

Continuem també amb l'edició del nostre proper treball d'estudi al qual li falta poquet i que de ben segur veurà la llum aquest any que ens agradaria cloure celebrant d'alguna manera el nostre 21è aniversari.

Salut i música!

Josep, Joan, Jordi i Ramon

Estiu 2022

La nostra actuació del 23 de juliol a Bühl va agradar molt i amb un públic entregadíssim, encantats de la nostra proposta.

Ja de tornada a Catalunya portem una maleta plena de satisfacció i grans moments per aquests dos dies viscuts a Alemanya: una gent fantàstica que ens han cuidat cada segon i ens han fet sentir com a casa.

 

Moltíssimes gràcies a tothom qui ho ha fet possible i a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per confiar en nosaltres.

Que no pari Xató!

IMG-20220724-WA0019.jpg
IMG-20220722-WA0035.jpg

A la resta de membres del grup només ens resta dir que també hem estat molt feliços de compartir totes aquestes vivències al teu costat, Anna... i sempre ens quedaran tots els records compartits i una gran amistat. Moltes gràcies per tot!

Sitges.jpg

"-Entre tots, m’atreviria a dir que  hem posicionat el grup Xató, un grup penedesenc, en un lloc privilegiat dins del món de l’havanera i com a exemple podem destacar el premi aconseguit l’estiu del 2016 en el Concurs d’havaneres de Sant Pol de Mar amb l’havanera composada per en Jordi González “Quan t’enamores” , l’èxit del darrer cd del grup “Al to que toca” i tot un seguit d’actuacions que hem anat fent de forma continuada durant aquest temps.

Us podria explicar moltes altres  coses però tampoc em vull allargar , m’agradaria  però  dir el més important de tot, concloure aquest escrit donant les gràcies al Joan Parellada, al Jordi  González i al Ramon Sol per tots els bons moments que hem passat i sobretot per la nostra amistat, que amb el temps ha anat creixent entre nosaltres i que jo sempre guardaré en el meu cor.

Amics  “havaneros”  us desitjo el millor. Salut i música !!!! "

Aquest proper diumenge a les 7 de la tarda a Cal Bolet,  dins el marc de les Festes de Sant Raimon a Vilafranca del Penedès Xató farà una cantada d’havaneres en la que interpretarem valsets mariners, havaneres, sardanes, rumbes del nostre repertori habitual…. però aquesta serà una cantada molt especial perquè l’Anna Peret, en aquesta actuació, s’acomiada de Xató i per això ens explica el següent:

"-Han estat 8 anys compartint assajos i escenaris, participant  molt activament , juntament amb el Ramon, el Jordi i el Joan   perquè Xató augmentés encara més en prestigi i en qualitat, fent servir les premisses d’ampliar repertori amb estils musicals variats. Junts hem  actuat amb formats  molt diversos: en col·laboracions benèfiques, programes de ràdio,  trobades amb altres grups, col.laborant amb agrupacions  corals com la  Polifònica de Vilafranca, formant part de la programació de festivals musicals com el “Musicveu” entre d’altres,  creant l’espectacle “Un far per tornar” i  en tot un seguit de concerts i cantades d’havaneres en molts indrets de la  geografia catalana."

bottom of page